Press "Enter" to skip to content

Din ce este făcută apa de parfum?

Nu mulți oameni realizează că apa de parfum nu este, din punct de vedere tehnic, aceeași cu parfumul, deși termenii sunt adesea folosiți interschimbabil. Parfumul este o substanță pură, în timp ce apa de parfum este o versiune mai ușoară, mai diluată. Termenul de parfum este derivat din termenul latin misterios și romantic per fumus, care înseamnă „prin fum”, iar ceea ce considerăm că este parfum a fost inventat încă din vechile societăți egiptene și mesopotamiene.

Parfumurile antice erau foarte diferite de parfumurile, apa de parfum și apa de toaletă pe care le avem astăzi. Înainte ca metoda de extragere a „esenței” florilor parfumuri orientale să fie descoperită, primii parfumieri aveau cu care să lucreze doar ierburi, mirodenii și lemne. Cele mai vechi parfumuri ar fi mirosit probabil ca ceva ce am fi vrut să mâncăm mai degrabă decât să ne acoperim, cu migdale, coriandru, scorțișoară, vanilie și alte ierburi, toate utilizate în mod obișnuit.

Abia atunci când chimistul persan Ibn Sina a inventat procesul de extragere a uleiurilor din flori s-a născut cu adevărat palatul complex al parfumeriei. Primul său triumf a fost apa de trandafiri, o substanță mult mai ușoară și mai delicată decât celelalte parfumuri ale ei. Datorită delicateții sale feminine, a devenit imediat popular ca parfum pentru femei. Florile au devenit rapid foarte populare în parfumerie, iar până în secolul al XIV-lea a crescut o întreagă industrie care implică cultivarea florilor pentru uleiurile lor.

Pe măsură ce industria parfumurilor a avansat, la fel au crescut și mijloacele noastre de a vorbi despre asta. Curând am avut nume pentru diferitele „note” implicate într-un parfum, toate legate de spectrul larg de ingrediente care erau folosite acum. O singură notă florală era atunci când o anumită floare era identificabilă, în timp ce buchetul floral denota o multitudine de esențe de flori diferite. Poate în mod ciudat, în timpul secolului al nouăsprezecelea, materiale precum tutunul și pielea au devenit mirosuri populare de inclus în parfumuri și sunt încă des folosite astăzi.

În zilele noastre, parfumurile pentru femei sunt chiar mai complexe decât au fost vreodată odată cu inventarea aromelor sintetice. Nu este neobișnuit ca un spray cu apă de parfum să includă arome sintetice care sunt concepute intenționat pentru a mirosi ca iarba tăiată sau un anumit tip de hrană. Producătorii de parfumuri și-au dat seama că un miros poate fi o modalitate puternică de a activa anumite amintiri și dispoziții la purtător și au încercat intenționat să includă arome care vin cu amintirile plăcute ale zilelor de vară sau prăjiturile proaspăt coapte.